ОШ "Брана Јевтић"

ОШ "Брана Јевтић"

ОШ Брана Јевтић Кусадак Kusadak Brana Jevtić

Дани Франкофоније у ОШ „Брана Јевтић“ у Кусатку

29/03/2019 | Comment

Појам Франкофоније се појавио први пут 1880.Употребио га је Онезим Реклу да би означио заједницу држава у којима се говори француски језик.Међународна организација Франкофоније означава скуп држава ,земаља и регија у којима се говори или користи француски језик , било као матерњи , званични , службени или радни језик. Франкофонију чини 88 земаља.Србија је од октобра 2018. постала придружена чланица Међународне организације Франкофоније.

У целом свету месец март је познат као месец Франкофоније.У нашој школи обележен је манифестацијама током једне недеље.Отворена је изложба књига француских писаца у холу школе.Ученици и наставници су на тај начин имали прилику да разгледају изложене књиге,да препознају ауторе или да открију нове.У договору са наставницом француског језика,Маријом Томић,ученици седмог разреда спремили су француске специјалитете,док су ученици петог разреда били задужени за припрему француског доручка.Ученици и наставници уживали су у дружењу и дегустирању кроасана,палачинки,мадлена,галета уз звуке француске музике.

Узевши у обзир да у Србији тренутно око сто хиљада ученика учи француски језик и да се Франкофонија обележава у 14 градова веома смо поносни што смо били део тог славља француског језика ,културе и цивилизације и што смо дали наш допринос промовисању овог лепог језика земље са богатом културом и традицијом.